2011.12.12.
12:00

Írta: raczatti

Legyen a Baileys mindenkié!

Ahogyan egy középiskolás házibuli elképzelhetetlen Baileys nélkül, egy nagyobb szabású családi rendezvényt is a ír krémlikőr jelenléte (és választhatósága) tesz igazán teljessé. Sokan a "női pia" minősítéssel intézik el a 17 százalékos alkoholtartalmú italt, ám talán nekik sem árt tudni: a Baileys a maga kategóriájában úttörőnek számít. 1974-ben ugyanis az első krémlikőrként dobta piacra a Gilbeys of Irelant, megelőzve olyan hasonló ízvilágú italokat, mint az Amarula, a Carolans vagy a Sangter's.

 

A likőr töretlen sikerének titkára a Baileys hivatalos (magyar nyelven is böngészhető) honlapja nemzetkarakterológiai magyarázatot ad.

"Ami a Baileys ízét olyan csodálatossá teszi, az nem más, mint a gazdagon burjánzó smaragdzöld táj, a lakosok, akik az italt ihlették, és az ital készítéséhez felhasznált minden egyes alapanyag minősége."

E hamisítatlan Baileys-élményt biztosító alkotóelemek közül aztán elsősorban a tejszín és a whisky ötvözésére helyeződik a hangsúly. De a promóciós "vetítés" nem marad adós a többi összetevő korrekt listázásával sem.

"Csokoládé (kakaóbab és vaníliarúd egyedi kombinációja), karamell, cukor, whisky, kiváló alkoholok és a tejszín összekeverésével kapjuk az eredeti Baileys ízvilágot, a világszerte kedvelt Originál Irish Cream italt."

És ezzel el is érkeztünk a Baileys otthoni készítésének rejtelmeihez. Ha beütjük a keresőbe a kulcsszavakat, gyorsan kiderül: a világhálón számos olyan recept lelhető fel, amelyek a likőr házi elkészítésének fortélyait teszik közkinccsé. Vegyük észre: az ilyesféle tartalmak közreadói éppen ellentétes állítást fogalmaznak meg a gyártóval. Mégpedig azt, hogy Baileys nem kizárólag a "zöld szigeten" állítható elő, hanem akár a saját konyhánkban is reprodukálhatjuk majdnem ugyanazt az ízvilágot.

 

A receptúrák tengerében valódi gyöngyszemnek számít a következő kis videós anyag, amely lépésről lépésre vezeti be a nézőt a "nagyon finom italocska" előállításának rejtelmeibe. Szakácsnőnk minden mozdulata -- így a mogyorós kapucsínó adagolása vagy a kék lábasban kivitelezett keverintések -- valódi mesterfogás, amely méltó az ellesésre. Ám a csúcspont alighanem 2:38-kor jön el, amikor meghalljuk a sűrített tejes tubus kinyomásakor keletkező bizarr hangot.

 

Mindenesetre kíváncsiak lennénk rá, hogy a több mint 23 ezer lejátszás/megtekintés összesen hány flaskányi likőr előállítását motiválta a magyar konyhákban. Még akkor is, ha készítőnk -- amúgy igen rokonszenvesen -- egy percig sem tagadja: az általa készített ital csak majdnem olyan, mint az eredeti.

"Azt azért hozzá szeretném tenni, hogy ez nem olyan, mint az igazi Baileys, de nagyon finom és élethű utánzata..."

(További hiánypótló megoldásokért kattints a nuku.hu-ra!)

Szólj hozzá!

Címkék: ital likőr baileys

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnem.blog.hu/api/trackback/id/tr593455991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása